top

Grønblog

21. juni 2013

Lærke og Michael henter prestigefuld QEP anerkendelse i FEP

Lærke Grønborg og Michael Grøn sørger for, at danske fotografer endnu engang sætter igen Danmark på det europæiske fotograflandkort. 

 FEP, Federation of European Photographers afholdte for første gang bedømmelse i Danmark af billedpaneler fra hele Europa. Det blev en stor succes – ikke kun for FEP og Dansk Fotografisk Forening som medarrangør, men i særdeleshed for Lærke og Michael.

Lærke i midten flankeret af dommerne (fra venstre) Johan Brouwers (Belgien), Vincent O’Byrne (Irland) , Andy Hens (Tyskland), Adriano Scognamillo (Italien) og Davide Cerati (Italien)

I weekenden deltog Lærke Grønbog og Michael Grøn med hver deres billedpaneler i den FEP’s halvårlige bedømmelse af europæiske professionelle fotografers anstrengelser for at opnå de prestigefyldte udmærkelser. Der var indsendt omkring 65 paneler fra professionelle fotografer i hele Europa, hvor FEP’s 33 medlemsorganisationer i 29 lande organiserer mere end 50.000 fotografer. Denne gang var der ekstra spænding, da bedømmelsen, der forløb over to dage, for første gang var flyttet ud af Bruxelles og foregik i København. 

 De indsendte paneler til QEP-bedømmelsen består af en serie på 12 billeder, som skal hænge sammen som en helhed. Lærke Grønborg hører til blandt de absolut yngste modtagere af denne eftertragtede udmærkelse, som mange har søgt at opnå, men som kun godt 400 fotografer har opnået gennem årene. Lærke fik sin QEP (Qualified European Photographer) for sit panel ’Mums & Daughters’, der består af 12 billeder med kvinder og deres døtre. Det usædvanlige er indgangsvinklen til disse dobbeltportrætter, hvor Lærke har valgt at lægge i lodret snit gennem henholdsvis mor og datter og sætte de to halvdele sammen. 

Lærke udtaler: ”Det sværeste er at få ideen, at udtænkte et koncept til noget, som andre ikke har lavet tidligere. Da ideen først var på plads, så gik det relativt nemt med at finde kandidater til panelet”. Faktisk havde Lærke flere deltagere end hun skulle bruge. ”Det er også nødvendigt. Du er nødt til at have et større bruttomateriale for at kunne udvælge præcist de billeder, der får dit panel til at fremstå som en helhed”.”Men det er ikke gjort med at få en ide, finde modeller, lave optagelser og behandle en række billeder. Der er ligeså vigtigt, at det endelig resultat står mål med intention også når det gælder behandlingsteknik, printkvalitet og papirvalg. Her er der ikke noget med bløde karakterskalaer. Enten består dit panel eller så fejler. Ikke noget midt imellem”, fortæller Lærke. Og at dommerne er hårde og har øje for den mindste detalje, bevidner statistikken. Kun 35% af de indsendte paneler bestod, og det er faktisk den højest beståelsesrate nogensinde. 

 Lærke overvejer så småt at fortsætte panelet med henblik på at lave en udstilling på et tidspunkt. Så hvis der sidder nogle mødre og døtre og tænker, at det kunne de godt have tænkt sig, så er det bare om at kontakte Lærke.

Fra venstre: Adriano Scognamillo (Italien), Jean Félix Bernetel (Frankrig), Bryn Griffiths (England), Vincent O’Byrne (Irland) Michael Grøn og Martin Vrabko (Slovakiet).

Michael var tilbage i 2009 blandt de første danskere, der opnåede en QEP-udmærkelse for sit billedpanel Hudløs Ærlig, der viste ærlige og respektfulde portrætter af mennesker, der lever på livets skyggeside. 

 Michael fik således ved weekendens bedømmelse som den første dansker sin anden QEP for et noget anderledes portrætpanel. Og panelet faldt bestemt i god jord blandt dommeren. Panelet var måske en kende ’vovet’ med sit humoristiske stik, da humor som bekendt ikke nødvendigvis er ens fra land til land og fra nord til syd. 

 Michael havde valgt at portrættere hunde på menneskekroppe. Det lyder måske enkelt, siger Michael, men faktisk tog en rum tid at pare de enkelte hunde med en passende krop. Det er ikke så let at lege dr. Frankenstein. Det er vigtigt, at hundens udstråling og karakter matches med den tøjstil og holdning som ’kroppens’ ejer har.

Billederne nedenfor er taget i forbindelse med bedømmelse i København.


Relaterede dokumenter:

Guldmedalje til Michael

Rent faktisk fik Michael guldmedaljen ved gennemgang af årets bedst placerede billeder der ikke havde fået en guldmedalje i første omgang. Og hvordan kan det så være?.


Læs mere
Internationale hædersbevisninger i sommervarmen

Man skulle synes at sommeren er et sikkert hit i Bourgogne! Sol, varme og god fransk vin hører nærmest uløseligt sammen. Men som de siger ‘en svale gør ingen sommer  ;-).  

Men denne juli-sommerdag faldt der på 6 timer mere regn end i hele juli i et normalt år. Temperaturen mindede mest af alt om et forkølet dansk aprilvejr.


Læs mere
Lærke brager ind i Art Studio med bravour med Michael i hælene

Ved sidste weekends midtvejsmøde i Art Studio blev den forsinkede årlige billedkonkurrence afholdt. Eventen foregik på Slottet i Horsens, måske bedre kendt som fængslet og onde tunge vil vide, at det var tyveri ved højlys dag, ja så mange medaljer tog Lærke sig af i sin debut i den årlige billedkonkurrence.


Læs mere
Medaljestorm i Art Studio

Lærke holdt igen sit indtog i Art Studio med eftertryk. 2 guldmedaljer, 1 sølv og 1 bronze, da hun for blot anden gang deltog i Art Studios årlige billedkonkurrence.


Læs mere
Michael henter guldmedalje igen igen

Tågen begynder at lette og trætheden at sætte ind, men når man samtidig får at vide at man (Michael) fik en guldmedalje i FEPs årlige billedkonkurrence, så kan man pludselig lidt mere alligevel.


Læs mere